tisdag 9 juni 2009

Matvete

Måste bara tipsa om matvete, ja kanske flera av er redan äter det med jämna mellanrum, men om ni inte gör det - så testa. Jag är så urless på pasta, potatis el ris och bulgur....samma samma vecka ut och in. Så för en tid sen köpte vi matvete, efter nåt tips i nåt recept har jag för mig, och det är både nyttigt och supergott!

Matvete är vete där en liten del av det yttre skalet har tagit borts medan den nyttiga grodden finns kvar. Det är en fullkornsprodukt som är mättande, nyttigt och smakrik. Den kan användas istället för t.ex. ris och potatis. I matlagningen går matvete bra både varm eller kall i sallader.
Matvete kan kokas i vatten och gärna tillsammans med grönsaksbuljong. Det tar ca 10 - 15 minuter på låg värme för vetekornen att bli lagom. En kortare tid ger bättre tuggmotstånd.
Matvete i matlagningen
Matvete är ett trevligt alternativ till ris, potatis och liknande råvaror i matlagningen. Det passar utmärkt till köttfärs eller i kall sallader.
Oavsett vad man lagar med matvete är svamp alltid trevlig. All vanlig svamp förhöjer och får sin smak förhöjd av matvete. Rotfrukter och lök fungerar alltid tillsammans med matvete oavsett om det handlar om sallad eller andra rätter.
Persilja och andra färska örtkryddor går också väl med matvete i många recept.

Matvete innehåller lite fett och mycket lite är mättat fett. Det är en bra källa till flera mineraler som järn, zink, fosfor, kalcium, magnesium och kalium. När det kommer till vitaminer är det framför allt B-vitaminer som det finns rikligt av.
Matvete är en fullkornsprodukt som går enkelt och snabbt att laga till. Den passar utmärkt i sallader och innehåller rikligt med mineraler och B-vitaminer.
Vitaminer och mineraler kommer från den bevarande vetegrodden. Dessutom finns en hel del fibrer i matvete.
Större delarna av vitaminerna och mineralerna kommer från den bevarade vetegrodden.

I min matlåda idag: Ugnsbakad lax (egenfångad) med matvete, färsk sparris coh keso.

Inga kommentarer: